Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania karczochów
Karczochy stanowią dietę leczniczą z wielu powodów: mają silny związek z zapobieganiem poważnym chorobom, takim jak choroby serca i nowotwory, posiadają działanie odżywcze na wątrobę i przewód pokarmowy, zdolność zmniejszania niebezpiecznego zapalenia całego ciała i, oczywiście, ich niesamowity smak i wszechstronność również w przepisach.
W rzeczywistości, suplementy ekstraktu z karczocha, które stały się bardziej popularne w ostatnich latach ze względu na ich różne zalety sprzyjające zdrowiu serca, w dużej mierze pochodzą od przeciwutleniaczy i składników odżywczych znajdujących się w liściach warzyw.
Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania karczochów
Karczochy mają moc antyoksydacyjną, która może pomóc w zapobieganiu nowotworom. Karczochy są całkowicie wypełnione szeregiem istotnych przeciwutleniaczy i fitoskładników, takich jak kwercetyna, rutyna, kwas galusowy i cynaryna. Karczochy robią moją listę dla 10 najlepszych pokarmów przeciwutleniających ze względu na ich wysoki wynik ORAC (zdolność absorpcji rodników tlenowych), która testuje siłę rośliny do wchłaniania i eliminowania wolnych rodników.
Jedną z najważniejszych zalet żywności zawierającej dużą ilość przeciwutleniaczy jest jej zdolność do odwracania różnych rodzajów raka, ponieważ komórki nowotworowe mogą częściowo się rozwijać z powodu utleniania i „wolnorodnikowego” gromadzenia się w organizmie, gdy pozostają niekontrolowane.
Przeciwutleniacze są dokładnie tym, czego potrzebuje ciało człowieka, aby zwalczać wolne rodniki i spowolnić powstawanie chorób, które często występują w starzejących się populacjach. Przeciwutleniacze obecne w karczochach – specyficznie rutyna, kwercetyna i kwas galusowy – zostały wykazane w badaniach mających na celu zmniejszenie wzrostu komórek nowotworowych, a tym samym zapobieganie proliferacji nowotworów złośliwych.
Walka z chorobą sercowo-naczyniową
Spożywanie karczochów i ekstraktu z karczocha zostało skorelowane z redukcją niezdrowego poziomu cholesterolu, uspokojeniem stanu zapalnego w organizmie i poprawą przepływu krwi.
Ludzie z wyższym poziomem cholesterolu są bardziej narażeni na rozwój chorób serca i doświadczają zatrzymania krążenia lub udaru, ale na szczęście potężna substancja cynaryna znaleziona w karczochach jest jednym z najlepszych naturalnych środków do przywrócenia cholesterolu do zdrowego poziomu. Lipidowe i redukujące glikemię działanie karczochów również pomaga im zapobiegać chorobie niedokrwiennej serca i zaburzeniom metabolicznym.
Odtruwają wątrobę i układ trawienny
Ze względu na ich zdolność do zwiększania produkcji żółci trawiennej oraz do detoksykacji organizmu, karczochy są zawarte w diecie, która jest specjalnie stworzona, aby odżywiać przewód pokarmowy i przywrócić prawidłowe zdrowie jelit.
Spożywanie pokarmów, takich jak karczochy, jest skorelowane z poprawą flory jelitowej, zmniejszeniem objawów związanych z chorobą przewodu pokarmowego i zwiększeniem odporności – ponieważ większość układu odpornościowego jest faktycznie przechowywana w jelitach. Karczochy zawierają silną przeciwutleniającą flawonoidową sylimarynę, która jest skutecznym środkiem chroniącym wątrobę.
Wykazano, że specyficzna substancja w karczochach zwana cynarinem pobudza wytwarzanie żółci, która jest wytwarzana przez wątrobę i ostatecznie odpowiedzialna za umożliwienie trawienia i pomoc w wchłanianiu składników odżywczych. Bez właściwej produkcji żółci dobra dieta nie może być wykorzystywana do wspierania zdrowia, ponieważ wiele niezbędnych składników odżywczych i kwasów tłuszczowych nie jest właściwie wchłanianych.
Badania wykazały również, że ekstrakt z liści karczocha może być bardzo pomocny w łagodzeniu objawów związanych z zespołem jelita drażliwego, jednym z wiodących zaburzeń trawiennych na świecie.