Co to jest Salmonella?

Wiele osób ma pewną koncepcję na temat salmonelli, a wielu uważa, że jest to tylko zatrucie pokarmowe wynikające z niedogotowanego mięsa. Ta teoria jest częściowo prawdą, ponieważ jest to jeden z głównych sposobów zakażeń salmonellozą, ale jest to tylko jedna z wielu metod. Nić bakterii zwana salmonellą jest odpowiedzialna za wiele chorób, w tym, ale nie wyłącznie: zapalenie żołądka i jelit, gorączkę jelitową, dur brzuszny i wyżej wymienione zatrucie pokarmowe.

Co to jest Salmonella?

Sama Salmonella to nazwa nadana całej rodzinie bakterii, która obejmuje ponad 2300 pojedynczych serotypów. Każdy z nich jest mikroskopijnym organizmem z tylko jedną komórką, z których dwie najczęstsze z nich stanowią około 50% wszystkich infekcji na świecie każdego roku. Te dwie nici to Salmonella typhimurium i Salmonella enteritidis, lepiej znane, jako odpowiednio dur brzuszny i zapalenie żołądka i jelit. Bakteria Salmonella znajduje się w wnętrznościach zarówno zwierząt, jak i ludzi, i jest zakaźną krzyżówką.

Przyczyny zatrucia bakterią Salmonella

Jak wspomniano, Salmonella znajduje się w jelitach zwierząt i ludzi i najczęściej jest infekowana przez spożycie zanieczyszczonej kałem żywności lub wody. Żywność najczęściej infekowana w ten sposób to rzeczy, które ludzie jedzą każdego dnia, a proces zanieczyszczenia to zazwyczaj wypadek, który nastąpił gdzieś po drodze w produkcji żywności.

  • Mięso, drób i ryby:  Często zanieczyszczenie ma miejsce podczas uboju mięsa i drobiu. Ryby można czasami wyłowić z zanieczyszczonej wody, co powoduje obecność bakterii.
  • Owoce i warzywa:Przyczyny są takie same jak w przypadku ryb, ponieważ jeśli zostaną umyte zanieczyszczoną wodą, zanieczyszczenie może się rozprzestrzeniać.
  • Niegotowane jaja:Jeśli zainfekowana kura składa jajka, istnieje ryzyko, że bakterie rozprzestrzenią się na jaja. Chociaż bardzo niewiele produktów spożywczych składa się z surowych jaj, nadal stanowią potencjalne ryzyko.
  • Zła higiena:Osoba, która ma kontakt z potencjalnie skażonymi przedmiotami, musi umyć ręce przed dotknięciem jakiegokolwiek innego przedmiotu spożywczego. Przedmioty, które zawierają w sobie cząstki kału, takie jak pieluchy lub kuwety zwierząt domowych, są również potencjalnym zanieczyszczeniem, które po kontakcie wymaga mycia rąk.

Objawy zatruciem bakterią Salmonella

Objawy, które mogą być wykazane przez osobę, która nabawiła się zapalenia żołądka i jelit Salmonella są następujące:

  • Krew w stolcu
  • Biegunka
  • Ból głowy
  • Nudności
  • Wymioty
  • Skurcze mięśni
  • Gorączka
  • Skurcze żołądka.

Diagnoza nie polega na szczególnych testach przeprowadzanych przez lekarzy w celu ustalenia, czy pacjent ma Salmonellę, ponieważ diagnoza jest bardziej indywidualną oceną opartą na historii zmian diety, nawyków żywieniowych, podróży i poprzednich zabiegach medycznych pacjenta.  Często powszechne objawy Salmonelli to te same objawy, które występują w wielu innych chorobach, takich jak zapalenie woreczka żółciowego, wrzody, zapalenie wyrostka robaczkowego i inne stany, w których obserwuje się wymioty i biegunkę oraz osłabienie układu odpornościowego.

Leczenie zakażenia Salmonellą

Podczas gdy pacjent przechodzi infekcję, ważne jest, aby był dobrze nawadniany.  Jeśli uważa się, że bakteria weszła do krwi, możliwe jest, że pacjent będzie musiał przyjmować antybiotyki, aby pozbyć się bakterii Salmonella. Zapobieganie jest tak proste, jak praktykowanie dobrej higieny podczas pracy z żywnością, poprzez umycie rąk przed i po dotknięciu wszystkiego, co może być uznane za zanieczyszczenie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *