Korzyści zdrowotne płynące z amarantusa

Amarantus jest uważany przez większość świata za chwast, ale od tysiącleci uprawiany jest jak ziarno i warzywo. Aztekowie używali go, jako podstawowe pożywienie i nawet włączali go w swoje religijne rytuały. Ma on mniej więcej wartości odżywczych od innych powszechnie używanych ziaren, takich jak ryż i podobną wartość odżywczą do komosy ryżowej, co sprawia, że warto wprowadzić go do swojej diety.

Korzyści zdrowotne płynące z amarantusa

  • Bezglutenowy – Amarantus nie jest tak naprawdę ziarnem i nie ma czasami kłopotliwych białek, które można znaleźć w zbożach jak: pszenica, żyto i jęczmień. Mąkę z amarantusa można używać do zagęszczania zup, sosów i innych. Może być również stosowana z innymi mąkami bezglutenowymi i proszkami do pieczenia.
  • Cholesterol – oleje i fitosterole w amarantusie pomagają obniżyć poziom cholesterolu, w tym LDL i trójglicerydów.
  • Zapalenie – właściwości przeciwzapalne peptydów i olejków w amarantusie mogą złagodzić ból i zmniejszyć stan zapalny. Jest to szczególnie ważne w przypadku chorób przewlekłych, w których stan zapalny osłabia zdrowie, takie jak cukrzyca, choroby serca i udar.
  • Rak – te same peptydy w amarantusie, które chronią przed stanem zapalnym, mogą również pomóc w zapobieganiu nowotworom. Przeciwutleniacze w tym ziarnie mogą nawet pomóc w ochronie komórek przed innymi uszkodzeniami, które mogą prowadzić do raka. Amarantus zwiększa system odpornościowy
  • Ciśnienie krwi – błonnik i składniki odżywcze zawarte w amarantusie obniżają ciśnienie krwi. Ten materiał siewny zwalcza cholesterol, stan zapalny i ciśnienie krwi, co sprawia, że jest to wartościowe jedzenie dla zdrowia serca.
  • Białko – amarantus jest bardzo bogatym źródłem białka, a to białko jest również wysoce biodostępne. Białko w amarantusie jest łatwiej strawne niż inne nasiona i ziarna i zostało porównane do strawności białka mleka.
  • Lizyna – w tym niezbędnym aminokwasie często brakuje warzyw i ziaren. Amarantus ma dobrą ilość lizyny, która pomaga organizmowi wchłonąć wapń, budować mięśnie i wytwarzać energię.
  • Błonnik – amarantus to pokarm o wysokiej zawartości błonnika. To sprawia, że wypełnia się i oznacza, że wspomaga zdrowie układu pokarmowego, cholesterol, ciśnienie krwi i spowalnia wchłanianie cukrów, pozwalając organizmowi nadążać za produkcją energii.
  • Minerały – amarantus jest bardzo bogatym źródłem minerałów takich jak wapń, magnez i miedź. Jest także dobrym źródłem cynku, potasu i fosforu. Budują mocne kości i mięśnie, wspomaga nawodnienie, zwiększa energię i są niezbędne w tysiącach procesów zachodzących w organizmie.
  • Witaminy – amarantus jest również dobrym źródłem wielu niezbędnych witamin, w tym A, C, E, K, B5, B6, kwasu foliowego, niacyny i ryboflawiny. Działają one, jako przeciwutleniacze, podnoszą poziom energii, kontrolują hormony i wiele więcej.
  • Układ odpornościowy – amarantus może podnieść działanie układu odpornościowego zgodnie z niektórymi badaniami, prawdopodobnie dzięki silnym witaminom, minerałom i przeciwutleniaczom.
  • Siwe włosy – amarantus pomaga zapobiegać przedwczesnemu siwieniu, głównie ze względu na minerały, które to nasiona mają w obfitości.

Środki ostrożności

Amarantus, podobnie jak większość nasion, orzechów i ziaren, zawiera trochę kwasu fitynowego, cząsteczkę magazynującą fosfor, który może wiązać się z wieloma minerałami i powstrzymywać przed trawieniem i używaniem tych ważnych składników odżywczych. Zawsze lepiej jest namaczać, fermentować nasiona i ziarna przed ich ugotowaniem, aby zneutralizować większość kwasu fitynowego. Amarantus ma niewielką ilość kwasu szczawiowego, którego należy unikać lub umiarkowanie stosować u osób z dną moczanową, chorobami nerek lub reumatoidalnym zapaleniem stawów.

Dodaj komentarz