Poznaj właściwości derenia jadalnego!

Dereń jest to roślina, która charakteryzuje się wieloma właściwościami zdrowotnymi. Owoce derenia stosowane są w przypadku leczenia problemów żołądkowych. Wykazują się działaniem przeciwzapalnym oraz ściągającym. Dodatkowo, owoce derenia są skarbnicą garbników, które wykazują właściwości zapierające. Z tego względu są one stosowane w formie wywaru lub świeżego soku przy biegunkach oraz kolkach żołądkowych. Wspaniale sprawdzają się one również przy niewłaściwej przemianie materii, z tego względu polecane są osobom zmagającym się z nadwagą oraz otyłością. Antocyjany zawarte w owocach derenia jadalnego wykazują działanie przeciwnowotworowe. Skutecznie również zapobiegają rozwojowi różnych stanów zapalnych w organizmie. Owoce derenia, wpływają na wzrost wydzielania insuliny. Dodatkowo, owoce derenia, wykazują również pozytywne właściwości w profilaktyce oraz leczeniu anemii. Owoce tej rośliny są bogatym źródłem żelaza, zapobiegają również niedokrwistości. Bardzo dobrze wpływają one także na nerki. Charakteryzują się działaniem moczopędnym. Zwiększają wydalanie wody oraz sodu z moczem, a także działają przeciwzapalnie. Okłady na czoło z wywaru z owoców, wspaniale działają na migreny oraz bóle głowy. Warto również wiedzieć, iż kąpiel z dodatkiem wywaru z kory oraz liści, przynosi ulgę w bólach reumatycznych oraz artretyzmie.

Najlepszy czas na zbiory

Owoce derenia przypominają z wyglądu małe, czerwone kulki. Roślina ta, z wyglądu, jest bardzo podobna do żurawiny. Dereń jest rośliną, która rośnie w lasach oraz zaroślach jako krzew lub niewielkie drzewo. Drobne, białe kwiaty najlepiej zebrać na przełomie lutego oraz marca. Czerwone, wydłużone owoce charakteryzują się cierpkim oraz kwaśnym smakiem. Porównywany jest on do smaku wiśni lub żurawiny. Jednak po obróbce oraz dosłodzeniu, owoce derenia smakują wybornie. Owoce tej rośliny można zbierać już od lipca aż do października. Należy jednak mieć na uwadze fakt, iż owoce derenia mają duże pestki, przy małej ilości miąższu. Z tego względu usuwanie ich bywa niekiedy kłopotliwe. Najlepiej więc naciąć delikatnie owoce, a następnie należy wycisnąć z nich pestki.

Przepisy z wykorzystaniem owoców derenia

Owoce derenia szeroko wykorzystywane są w kuchni. Warto wiedzieć, iż owoce tej rośliny można nawet ukisić. Stanowią one w takiej formie wspaniałą i zdrową przekąskę. Owoce derenia wykorzystywane są do różnych przepisów jako baza. Owoce tej rośliny można wykorzystać przy okazji następujących dań, przekąsek oraz napojów, takich jak:

  • sok,
  • herbata,
  • syrop do herbaty,
  • wino,
  • konfitura,
  • dżem,
  • marmolada,
  • sos do dziczyzny.

Dodaj komentarz