Mąka kokosowa i jej właściwości

Mąka kokosowa cieszy się  ostatnio coraz większą popularnością, ponieważ odkrywane są kolejne korzyści zdrowotne związane z jej szerokim potencjałem odżywczym. Dlatego też funkcjonuje obecnie jako zdrowa, smaczna i w dodatku bezglutenowa alternatywa dla tradycyjnej mąki.

Co musisz wiedzieć o wartościach odżywczych zawartych w mące kokosowej?

Mąka kokosowa jest bogata w błonnik, białko i zdrowe tłuszcze, nie posiada też pszenicy ani innych ziaren. Ma również niską zawartość cukru, węglowodanów i kalorii oraz niski indeks glikemiczny.

Zalety te sprawiają, że mąka kokosowa jest chwalona przez dietetyków, osoby z nietolerancją glutenu lub celiakią oraz te dotknięte problemami trawiennymi, takimi jak zespół jelita wrażliwego.

Jak powstaje mąka kokosowa?

Mąka kokosowa wytwarzana jest z mielonego i następnie suszonego miąższu kokosowego. Wydobywa się go poprzez usunięcie zewnętrznej, zielonej łuski owocu. Miąższ kokosowy jest białą, twardą częścią kokosa, którą wyskrobuje się lub wycina z wnętrza. W celu wytworzenia mąki trzeba oddzielić tę warstwę od mleka.

Mąka kokosowa zawiera zero ziaren, zero orzechów i jest wykonana w całości z czystego kokosa. Jak się okazuje, mąkę można wytwarzać z wielu rzeczy, w tym z nasion czy suszonych warzyw.

Dlaczego warto używać mąki kokosowej?

  • zawiera dużo składników odżywczych
  • jest niskokaloryczna
  • można ją wykorzystywać w wielu przepisach jako zamiennik klasycznej mąki
  • ryzyko wystąpienia jakiejkolwiek reakcji alergicznej jest bardzo małe, w porównaniu do tego jakie grozi nam w przypadku mąki pszenicznej czy żytniej

Korzyści zdrowotne wynikające z używania mąki kokosowej:

  • Jedną z wielu korzyści zdrowotnych związanych z używaniem mąki kokosowej jest obecność wysokiego poziomu zdrowych tłuszczów nasyconych. Są one zamieniane przez organizm na energię i wspomagają prawidłowy metabolizm oraz utrzymanie zbilansowanego poziomu cukru we krwi.
  • Miąższ kokosowy (100 g) sam w sobie dostarcza 36% dziennego zapotrzebowania na błonnik pokarmowy.
  • Badania pokazują, że spożywanie produktów zawierających mąkę kokosową może wesprzeć stabilny poziom cukry we krwi. Oznacza to korzyści zdrowotne dla osób chorych na cukrzycę i tych, którzy pracują nad osiągnięciem zdrowej wagi.
  • Mąka kokosowa pomaga również w prawidłowym trawieniu. Według naukowców, mąka kokosowa ma zdolność obniżania poziomu tak zwanego złego cholesterolu i trójglicerydów.

Przydatne dane dotyczące mąki kokosowej

w 30 g mąki kokosowej znajduje się:

  • 120 kalorii
  • 4 gramy tłuszczu
  • 4 gramy białka
  • 10 gramów błonnika
  • 16 gramów węglowodanów
  • 2 gramy cukru

Porównanie mąki kokosowej z migdałową

Zarówno mąka kokosowa, jak i mąka migdałowa są lubiane ze względu na ich uniwersalność w przepisach, duże ilości składników odżywczych oraz bezglutenowość. Chociaż obie są doskonałym wyborem do pieczenia i gotowania, mąka kokosowa oferuje więcej błonnika i mniej kalorii niż mąka migdałowa. Mąka kokosowa jest również lepszą alternatywą dla każdego, kto ma alergie na orzechy i nie może spożywać migdałów.

Mąka kokosowa i mąka migdałowa mają różną teksturę i właściwości po ugotowaniu. Migdałowa łatwiej daje podczas pieczenia efekt kruchości, ma również mocniejszy smak. Kokosowa z kolei pochłania więcej wody, jest gęstsza i tworzy bardziej miękkie wypieki. Możesz używać obu razem, szczególnie w przepisach na dania bezglutenowe. Doskonale sprawdzą się przy pieczeniu:

  • różnych rodzajów chleba
  • babeczek z truskawkami lub czekoladą
  • bułeczek jagodowych i cynamonowych
  • naleśników klasycznych i w stylu amerykańskim
  • ciasteczek

Czytaj więcej na: https://pieknojestwtobie.com/maka-kokosowa-wlasciwosci-wartosci-odzywcze-czy-warto-ja-kupowac/

Dodaj komentarz