Korzyści płynące z jarmużu

Wśród wszystkich super zdrowych zielonych roślin, jarmuż jest królem. Jest to zdecydowanie jeden z najzdrowszych i najbardziej pożywnych pokarmów roślinnych. Jest on pełen rozmaitych dobroczynnych związków a niektóre z nich mają silne właściwości lecznicze.

Oto korzyści zdrowotnych jarmużu, które są wspierane przez naukę

Jarmuż jest jedną z najbardziej odżywczych żywności na planecie. Jarmuż jest popularnym warzywem, członkiem rodziny kapusiowatych (Brassica oleracea), takimi jak kapusta, brokuły, kalafior, i brukselka.

Jedna filiżanka surowego jarmużu (około 67 gramów lub 2,4 uncji) zawiera:

  • Witamina A: 206% RDA (z beta-karotenu).
  • Witamina K: 684% RDA.
  • Witamina C: 134% RDA.
  • Witamina B6: 9% RDA.
  • Mangan: 26% RDA.
  • Wapń: 9% RDA.
  • Miedź: 10% RDA.
  • Potas: 9% RDA.
  •  Magnez: 6% RDA.
  • Następnie zawiera 3% lub więcej RDA dla witaminy B1 (tiamina), witaminy B2 (ryboflawina), witaminy B3 (niacyna), żelaza i fosforu.

To przynosi w sumie 33 kalorie, 6 gramów węglowodanów, (z których 2 to błonnik) i 3 gramy białka. Jarmuż zawiera bardzo mało tłuszczu, ale duża część tłuszczu w nim zawarta to kwas tłuszczowy omega-3 zwany kwasem alfa-linolenowym. Jedzenie większej ilości tej rośliny jest świetnym sposobem na radykalne zwiększenie całkowitej zawartości składników odżywczych w diecie.

Jarmuż jest naładowany potężnymi przeciwutleniaczami, takimi jak Kwercetyna i Kemferol

Jarmuż, podobnie jak inne warzywa liściaste, ma bardzo dużo przeciwutleniaczy. Obejmuje to beta-karoten, witaminę C, a także różne flawonoidy i polifenole. Przeciwutleniacze to substancje, które pomagają przeciwdziałać uszkodzeniom spowodowanym przez wolne rodniki w organizmie. Uważa się, że uszkodzenia oksydacyjne należą do wiodących czynników starzenia i wielu chorób, w tym raka

Wiele substancji, które są przeciwutleniaczami, ma również inne ważne funkcje. Dotyczy to flawonoidów kwercetyny i kemferolu, które występują w stosunkowo dużych ilościach w jarmużu.
Mają silne działanie kardioprotekcyjne, obniżające ciśnienie krwi, przeciwzapalne, przeciwwirusowe, przeciwdepresyjne i przeciwnowotworowe.

Jest doskonałym źródłem witaminy C

Witamina C jest ważnym składnikiem odżywczym. Jest rozpuszczalnym w wodzie przeciwutleniaczem, który spełnia wiele ważnych funkcji w komórkach organizmu. Na przykład konieczna jest synteza kolagenu, najbardziej obfitego białka strukturalnego w ciele. Jarmuż posiada znacznie wyższą ilość witaminy C niż większość innych warzyw, zawiera około 4,5 razy więcej niż szpinak. Prawda jest taka, że jarmuż należy do najlepszych na świecie źródeł witaminy C. Kubek surowego jarmużu zawiera nawet więcej witaminy C niż cała pomarańcza.

Jarmuż może pomóc obniżyć poziom cholesterolu, co może zmniejszyć ryzyko chorób serca

Cholesterol ma wiele ważnych funkcji w ciele. Jeden z nich jest używany do wytwarzania kwasów żółciowych, które są substancjami, które pomagają nam trawić tłuszcze. Wątroba zamienia cholesterol w kwasy żółciowe, które są następnie uwalniane do układu pokarmowego za każdym razem, gdy spożywamy tłusty posiłek. Kiedy cały tłuszcz zostanie wchłonięty, a kwasy żółciowe spełnią swój cel, zostają ponownie wchłonięte do krwioobiegu i ponownie użyte.

Substancje zwane sekwestrantami kwasu żółciowego mogą wiązać kwasy żółciowe w układzie trawiennym i zapobiegać ich ponownemu wchłanianiu. Zmniejsza to całkowitą ilość cholesterolu w organizmie.

Jarmuż jest jednym z najlepszych na świecie źródeł witaminy K

Witamina K jest ważnym składnikiem odżywczym. Jest absolutnie potrzebna dla krzepnięcia krwi, i robi to przez „aktywację” pewnych białek i nadanie im zdolności wiązania wapnia. Dobrze znany lek przeciwzakrzepowy, Warfarin, działa poprzez blokowanie funkcji tej witaminy. Jarmuż jest jednym z najlepszych źródeł witaminy K na świecie, z pojedynczym nieprzetworzonym kubkiem zawierającym prawie 7-krotność zalecanej dziennej dawki.

Formą witaminy K w jarmużu jest K1, który różni się od witaminy K2. K2 znajduje się w fermentowanych produktach sojowych i niektórych produktach zwierzęcych. Pomaga zapobiegać chorobom serca i osteoporozie.

Istnieje wiele substancji zwalczających raka w jarmużu

Rak jest straszną chorobą, charakteryzującą się niekontrolowanym wzrostem komórek. Jarmuż jest w rzeczywistości obciążony związkami, które, jak się uważa, mają działanie ochronne przeciwko rakowi. Obejmuje to sulforafan, substancję, która wykazała, że pomaga zwalczać powstawanie raka na poziomie molekularnym. Zawiera również indol-3-karbinol, inną substancję, która prawdopodobnie pomaga zapobiegać rakowi.

Jarmuż jest bardzo bogaty w beta-karoten

Jarmuż jest bogaty w beta-karoten, przeciwutleniacz, który może przekształcić organizm w witaminę A. Z tego powodu, jarmuż może być skutecznym sposobem na zwiększenie poziomu tej bardzo ważnej witaminy.

Dodaj komentarz