Czym jest skaza białkowa?
Skaza białkowa to nic innego jak uczulenie na białko. Alergia pojawia się po zjedzeniu pokarmu z nietolerowanym przez organizm, składnikiem i objawia się najczęściej poważnymi i uciążliwymi problemami skórnymi. Organizm uczulonego reaguje na alergen podobnie jak na atakujący wirus lub bakterie. Układ odpornościowy mobilizuje wszystkie siły żeby zwalczyć nieproszonego gościa, a reakcja zachodząca w organizmie skutkuje zapamiętanie alergenu. Białkiem, które uczula najczęściej jest to, pochodzące z mleka krowiego, lecz nie jedynie. Równie niebezpieczny alergen stanowić mogą:
- białko pochodzące z jaj,
- białko występujące w niektórych mięsach,
- białko stanowiące składnik owoców morza.
Przyczyny występowania alergii pokarmowej na białko nie są do końca znane. Z dużym prawdopodobieństwem można stwierdzić, że na uczulenia bardziej narażone są dzieci, których rodzice również cierpieli na podobny rodzaj alergii. Na szczęście większość chorych wyrasta z tej męczącej dolegliwości już w drugim roku życia. Zdarzają się nieliczne przypadki chorych dorosłych.
Objawy
Symptomy skazy białkowej pojawiają się przeważnie we wczesnym dzieciństwie, a nierzadko już w okresie niemowlęcym.
Stanowią je najczęściej:
- nienaturalnie zaczerwienione i błyszczące policzki u dziecka,
- sucha i łuszcząca się skóra,
- atopowe zapalenie skóry, które często rozprzestrzenia się na całe ciało,
- zmiany obejmujące najczęściej takie miejsca jak szyję, ręce, tułów i nogi,
- charakterystyczne jest powstawanie zaognionych, czerwonym plam w okolicach zgięcia stawów kolanowych i łokciowych,
- zmiany są swędzące i powodują znaczny dyskomfort,
- mogą występować bóle żołądka i wymioty,
- w przypadku niemowląt nierzadko pojawia się niedowaga, po mimo prawidłowego odżywiania dziecka.
Co niezwykle istotne, w przypadku kobiet karmiących swoje dzieci piersią konieczna jest zmiana również ich diety na bezbiałkową, bowiem spożywanie przez nie alergenu z bardzo dużym prawdopodobieństwem wywoła objawy uczulenia u malucha.
Leczenie
Leczenie skazy białkowej polega przede wszystkim na restrykcyjnym przestrzeganiu diety, ograniczającej podaż alergenu. Należy usunąć z jadłospisu wszystkie produkty mogące wywoływać reakcje alergiczne. Ponieważ bardzo często skaza białka towarzyszy uczuleniom na gluten, orzechy lub cytrusy, idealną metodą jest wpisywanie każdego zjedzonego posiłku do zeszytu wraz z opisem reakcji, jakie wystąpiły po jego spożyciu. Warto zapamiętać, że reakcja alergiczna może pojawić się u chorego nawet kilka dni po zjedzeniu pokarmu. Dietę należy ułożyć przy współpracy z lekarzem, który w razie konieczności podpowie, jakie zamienniki można stosować, by była odpowiednio zbilansowana w składniki odżywcze.